Ūdens ir visa pamatā. Tā daudzums un kvalitāte ietekmē gan mūsu fizisko, gan mentālo veselību un labsajūtu, tāpēc ūdeni nepieciešams lietot pietiekošā apjomā un ik dienu.
Tas, kādu ūdeni izvēlamies savā ikdienas uzturā, nav mazsvarīgi – jo svaigāks un dabīgāks ir ūdens, jo lielāku enerģijas pieplūdumu tas mums nodrošina.
Vērtīgs ūdens satur optimālu-mikro-makro elementu daudzumu un sniedz cilvēka organismam labvēlīgu fizioloģisko iedarbību. Tikai tāds ūdens nodrošina nepieciešamo ūdens un sāļu, skābju un sārmu līdzsvaru. Attīrīts, filtrēts ūdens, kas iegūts no ūdenskrāna vai iegādāts veikalā, nereti ir fizioloģiski nepilnvērtīgs.
Būtisks ūdens fizioloģiskās vērtības rādītājs ir pH līmenis. Lai mūsdienu steigas pilnajā dzīves ritmā saglabātu skābju un sārmu līdzsvaru organismā, jāizvēlas ūdens ar augstu pH līmeni – vismaz pH 7.0.
pH skala svārstās no 0 līdz 14:
pH zem 7 - skābs ūdens. Skābākajām vielām pH ir 0. Šajā kategorijā ietilpst elektrolīti svina-skābes akumulatoros, citronu un ābolu sula, limonāde, alus un kafija.
pH 8 vai augstāks - sārmains ūdens.Sārmainākajām vielām ir pH 14. Tajos ietilpst jūras ūdens, amonjaks, hloru saturoši balinātāji un sodas šķīdums.
pH 7 - tīrs ūdens. Šīs apakšgrupas vielas tiek uzskatītas par neitrālām, jo tām nav ne skābju, ne bāzes īpašību.
Ūdens pH ir viens no svarīgākajiem faktoriem, ko eksperti ņem vērā, nosakot šķidruma kvalitāti un tā piemērotību dzeršanai.
Dzeramā ūdens pH vērtība cilvēkiem
Daudzu gadu zinātnisko pētījumu rezultāti ir pierādījuši, ka dzeramā ūdens optimālais pH ir 7,5 mmol. Šī vērtība pilnībā atbilst normālam cilvēka asins skābju-bāzes līdzsvaram (vāji sārmaina vide). Patērējot pietiekami daudz šī ūdens, tas palīdz efektīvi optimizēt fiziskos un bioloģiskos procesus, kas notiek mūsu ķermenī.
Jo īpaši tas attiecas uz:
- vielmaiņas procesu uzlabošana un normalizēšana;
- asiņu piesātinājums ar skābekli;
- zarnu mikrofloras funkcionālo īpašību normalizēšana;
- iedzimtas un iegūtas imunitātes stiprināšana;
- vidējā dzīves ilguma palielināšanās.
Lai sasniegtu un saglabātu visas iepriekš minētās īpašības, ir svarīgi periodiski veikt laboratoriskās pārbaudes un pārbaudīt uzņemtā ūdens pH līmeni. Šādas kontroles galvenais uzdevums ir novērst nopietnas novirzes no normas un savlaicīgi veikt pasākumus, kad tās tiek atklātas.
Vai ir iespējams kaut kā ietekmēt mūsu dzeramā ūdens pH?
Mājās dzeramā ūdens skābumu var regulēt, izmantojot ūdens filtrus, kuros ietilpst speciālas kasetnes. Lai samazinātu skābumu, tiek izmantotas mineralizējošās kārtridži. Tie satur lēni šķīstošus minerālus, caur kuriem ūdens tiek bagātināts ar noderīgiem sārma elementiem.
Reversās osmozes membrānas, kas samazina minerālvielu saturu ūdenī, novirza pH līmeni uz augstāku skābumu. Ūdeni paskābina arī dabīgas (piemēram, dolomīts) vai sintētiskas (jonu apmaiņas sveķi ūdeņraža formā) izcelsmes jonu apmaiņas materiāli.