Ogles ūdens attīrīšanai: kāpēc tās ir vajadzīgas un kā tās darbojas

Kā izejvielu aktivēto ogli sāka plaši izmantot 20. gadsimta sākumā, to veicināja aktīvā rūpnieciskās ražošanas attīstība ķīmiskajā rūpniecībā, jaunu ķīmisko ieroču un ķīmiskās aizsardzības attīstība. Pateicoties šī sorbenta lielajam pieprasījumam un unikālajām īpašībām, sāka aktīvi attīstīt jaunas tehnoloģijas tā ražošanai un fizikālo īpašību uzlabošanai.

 

Kā ogles darbojas ūdens attīrīšanā

 

Šobrīd ogles filtrs ir efektīvs un neaizstājams ūdens filtrēšanas instruments.Ogles ūdens attīrīšanai izmanto gan centralizētajā, gan autonomajā ūdensapgādē, vietās ar zemu dzeramā ūdens kvalitāti. Filtra ierīces īpašības ir ļoti vienkāršas - aktīvā ogle ar porainu struktūru darbojas kā darba viela ūdenī esošo piemaisījumu adsorbcijai.

Aktivētā ogle tiek ražota no oglekli saturošām izejvielām: cietkoksnes, kokosriekstu čaumalas. Izejmateriāls iziet termiskās apstrādes posmu, pēc tam tiek pakļauts aktivācijai, lai atvērtu poras. Visu darbību rezultātā materiāls kļūst par sorbentu, tas ir, tas ir apveltīts ar spēju aizturēt piemaisījumus no ūdens filtrēšanas procesā.

Ūdens apstrādei gatavās ogles tiek saliktas kolbās un kasetnēs, kuras izmanto filtru sistēmās.
Liela ūdens daudzuma attīrīšanai tiek izmantoti balonveida filtri, dažkārt tajos var nemainīt sorbentu, bet gan izskalot un notīrīt. Ir arī pašdziedinošie filtri, kas tiek uzstādīti pa pāriem, tajos esošās ogles ūdens attīrīšanai mainās pēc vajadzības, un šādu filtru kalpošanas laiks ir daudz lielāks nekā analogiem. Ogļu uzdevums ūdens attīrīšanai ir nodrošināt dažādu piemaisījumu izvadīšanu no avota ūdens.

 

Oglekļa filtru izmanto šādiem mērķiem:

1.Ūdens attīrīšana no nedabiskas smaržas, garšas un krāsas.

2. Mikroorganismu un organisko savienojumu aizture.

3. Izšķīdušo hlora atlikumu un dezinfekcijas līdzekļu komponentu noņemšana no ūdens.

Kādas ir aktīvās ogles īpašības ūdens attīrīšanai

 

Kokosriekstu un aprikožu čaumalas vispirms tiek apstrādātas termiski un pēc tam ķīmiski, kā rezultātā tiek iegūts dabisks, kvalitatīvs sorbents – aktīvā ogle. Iegūtā izejviela tiek presēta briketēs vai granulēta atkarībā no filtra veida, kas izmanto ogles ūdens attīrīšanai. Filtru sistēmām tiek izmantotas maināmas kasetnes vai irdens granulēts sorbents - to ielej tieši filtrā.

Pateicoties mūsdienu apstrādes metodēm, aktīvā ogle ir apveltīta ar izturību pret mehānisko un ķīmisko piesārņojumu, saglabā savas labvēlīgās īpašības daudzu mazgāšanas līdzekļu ietekmē.

 

Neskatoties uz augstajām ogļu īpašībām ūdens attīrīšanai, šādi filtri var tikt galā ar piesārņotājiem un suspensijām, kas ir šķidrumā, kas nepārsniedz 10 mg / l. Tas nozīmē, ka oglekļa filtrus drīkst izmantot tikai filtrēšanas pēdējā posmā.

Lai uzlabotu sorbenta īpašības, ražotājs to bagātina ar baktericīdām piedevām un jonizē ar sudrabu. Šādi pasākumi palīdz novērst sēnīšu parādīšanos un mikroorganismu un pelējuma vairošanos, taču tā nav panaceja.

Ogles ūdens attīrīšanai sadzīves apstākļos izmanto sorbcijas filtros. Tātad, ūdens izejot caur filtra porām, no tā tiek noņemti lieli un mazi piesārņotāji. Pateicoties sorbenta mikroskopiskajām porām, no šķidruma tiek izvadītas hlora un fenola molekulas, bet lielākās porās saglabājas apjomīgas molekulas.

 

Aktīvajai oglei, kas iegūta no kokosriekstu cietās čaumalas, ir lieliskas sorbcijas īpašības. Smalkas sorbenta daļiņas maksimāli saskaras ar ūdeni visā zonā, paaugstinot tīrīšanas kvalitāti. Stiprums – viena no svarīgākajām sorbenta īpašībām, norāda uz piemaisījumu saistīšanās stiprumu, ko tas spēj noturēt, neatdodot ūdenim.