Kādu ūdeni vislabāk izmantot ēdiena gatavošanai?

Ūdens ir būtisks dzīves elements uz mūsu zemes, bez kura cilvēks un visa dzīve uz zemes nepastāvētu. Bez ūdens dzīve uz planētas nebūtu iespējama, jo daudzi zinātnieki saka, ka cilvēks ir tas, ko viņš dzer.

Noteikti daudzi cilvēki zina aksiomu, ka, lai pagatavotu garšīgu, veselīgu un pilnvērtīgu ēdienu, nepieciešams tīrs un kvalitatīvs ūdens. Pretējā gadījumā neatkarīgi no tā, cik gatavošanas lietpratējs jūs esat, rezultātā ēdiens iznāks bez izteiksmes un izbalējis, un jūsu tuvinieki negūs prieku no sagatavotā ēdiena. To pašu var teikt par visiem cienījamiem restorāniem un klientiem, kuri gatavošanas procesu uztver nopietni un tā pagatavošanai izmanto tikai tīru, augstas kvalitātes ūdeni.

Kādu ūdeni vislabāk izmantot ēdiena gatavošanai?


Ūdens, ko izmantojam ēdiena gatavošanai, ir ārkārtīgi svarīgs. Krāna ūdens ir labs, taču daudziem cilvēkiem nepatīk tam raksturīgā metāla garša, ko var nodot arī pārtikai. Minerālūdens nav piemērots arī ēdiena gatavošanai. Lēmums? Virtuvē izmantojiet filtrētu vai avota ūdeni.

Lielākā daļa mūsu tautiešu ēdiena gatavošanai izmanto parasto krāna ūdeni. Krāna ūdens nesatur netīrumus un baktērijas, tajā nav organisku un ķīmisku piemaisījumu, tāpēc to ir ērti un droši lietot.

Siltums iznīcina mikroorganismus; turklāt verdošs ūdens noved pie dažu minerālu, īpaši kalcija un magnija, nogulsnēšanas. Tas mīkstina ūdeni, bet tajā pašā laikā noved pie minerālu sastāva pasliktināšanās.

Krāna ūdeni, kā jau minēts, var patērēt tieši no krāna, tomēr mēs ne vienmēr pilnībā uzticamies tā kvalitātei vai arī mums tas īsti nepatīk. Hlors, ko pievieno, lai novērstu bioloģisko piesārņojumu un baktēriju augšanu, var būt atbildīgs par nepatīkamo garšu. Turklāt novecojušas iekārtas pašās mājās ir atbildīgas par ūdens kvalitāti un garšu. Tāpēc daudzi meklē “uzticamāku” ūdeni dzeršanai un ēdiena gatavošanai.


Vai filtrēšana uzlabo garšu?

Krāna ūdeni var droši izmantot ēdiena gatavošanai. Bet daudzi cilvēki uzskata, ka ēdieni būs garšīgāki, ja tos pagatavos filtrētos. Filtrēšana ir kļuvusi par ierastu praksi, to veic ar īpašu filtru palīdzību, tos uzliek tieši uz jaucējkrāna vai ar trauku palīdzību ar filtriem. Šīs procedūras ir vērstas uz ūdens kvalitātes un garšas uzlabošanu.
Pavāri visā pasaulē ēdiena gatavošanai ļoti bieži izmanto filtrētu ūdeni. Eiropā uz tā gatavo slaveni restorāni. Daudzās planētas vietās viņi ne tikai par brīvu pasniedz filtrētu ūdeni saviem klientiem, bet arī izmanto profesionālas virtuves iekārtas, piemēram, konvekcijas krāsnis, darbībā, jo šis ūdens ir maigāks un maigāks. Vienkāršs piemērs: kad gatavojam ar krāna ūdeni, uz traukiem paliek raksturīgs atlikums. Ja mēs izmantosim filtrētu šķidrumu, tas tā nebūs.

Filtrēšana noved pie tādu komponentu noņemšanas no ūdens, kas slikti ietekmē tā garšu un smaržu, un tas labvēlīgi ietekmē pārtikas kvalitāti. Šādā ūdenī vārīti dārzeņi ātrāk kļūst mīkstāki, zupas - garšīgākas. Šis ūdens ir lieliski piemērots ledus gabaliņu, saldējuma, labas tējas vai kafijas pagatavošanai.